Mycket bra museum. Bra upplägg även för anhöriga utan generellt intresse för militär/ vapen/krigshistoria.

Besökare på Armémuseum i Stockholm


Garnisons- och Luftvärnsmuseet (91:anmuseet)

Garnisons- och Luftvärnsmuseet (91:anmuseet)

Halmstad

Garnisons- och luftvärnsmuseet ligger i Soldathemmet intill regementsområdet. Museet visar förbandens i Halmstads historia. Seriefiguren 91:an Karlsson är en av museets höjdpunkter.

Seriens skapare, Rudolf Pettersson ryckte in år 1916 och regementet och dess befäl har blivit förebilder i historierna om ”91:an”. Rudolf Pettersson skänkte ett stort antal originalteckningar att deponeras på museet där de tillsammans med många andra föremål visas. Utöver de traditionella samlingarna har museet i övrigt fokuserat på en utställning med minnen från Finska vinterkriget och fortsättningskriget, en om militärmusiken i Halmstad och en om generalen och statsrådet Bror Birger Mörcke och hans handskrivna reseskildringar.

Armémuseums samling av luftvärnspjäser lyder under museet och förvaras i förråd på Skedala hed fem kilometer öster om Halmstad. Där kan man bl a se världens största luftvärnskanon som bara tillverkades i ett exemplar. För närvarande visas samlingen bara för grupper efter särskild överenskommelse.
Museet kommer att ha det övergripande traditionsansvaret för luftvärnet.


91:an Karlsson

bild : Garnisons- och Luftvärnsmuseet (91:anmuseet)